深圳‧楊梅坑‧單車閒遊

用單車進行的運動

文章 #16  未閱讀文章水上飛 » 2009-05-09, 01:25

20 座車有幾大你可打 " 20 座 bus" 在yahoo search 圖片可知是點樣既車. 如用這種限坐 20 人的中巴坐 20 人, tender 的摺車都可上得, 我架車都可放在走廊位(我個 +1 租車), 但如超出 20 人, 即有人坐走廊, 則放唔到車了.

另一方面, 如計埋我和我個 +1 , 或者加埋 tender, 剛好全部 20 人, 則我和我個 +1 , 加埋 tender, 都可參加, 超過 20 人就有人不能參加了, 暫定這樣吧, 究竟現在有否超過 20 人, 我都唔知, 所以我們三個能否參加, 我呢邊都係確定不了.
頭像
水上飛

文章 #17  未閱讀文章PoP » 2009-05-09, 09:31

試過 12 座車逼 15 人都得… 但係磨房嚴限活動不得超出 20 人,哩點要尊重㗎~

位就得 2 個,唔好帶車來,選擇有:

1. 水爺 & +1
2. Tender
3. 放 2 個位出來

盡快覆,1200 後自動選方案 3 ;)
頭像
PoP

文章 #18  未閱讀文章水上飛 » 2009-05-09, 11:41

我經常有車局, 我把位讓出吧. 我個 +1 叫 connie, 之前和你和磨房行過良田杯靈"單"渡的, 她很難就放假, 加上要放星期日, 兼好天, 更百年一遇(大陸口吻), 請搞手接納她參加, 她要租車, 我已把你的所有聯絡資料包括上述集合資料告知了她, 她會在明早 9:25 到達僑社. 如不接受她參加, 請今天晚飯前留言, 否則她會按上述自行到僑社, 人到了才說沒位要人走回頭就不好了.

另一個位可給 tender, 全院滿座!
頭像
水上飛

文章 #19  未閱讀文章PoP » 2009-05-09, 12:04

收到!

有興趣一起早餐的可以 0900 前到口岸燒臘茶餐廳會合,先到先食、食住等。
頭像
PoP

文章 #20  未閱讀文章PoP » 2009-05-09, 12:53

啱啱有人退出, 現有 2 位, 執雞趁手啦
頭像
PoP

文章 #21  未閱讀文章水上飛 » 2009-05-11, 14:20

玩野呀 :evil: ? 唔嫁又嫁 :P ! 9/5 去左絪邊, 10/5 去左罾棚角咀罾棚石罅 :D ! 失陪了 :lol: .
頭像
水上飛

遊記

文章 #22  未閱讀文章PoP » 2009-05-11, 14:32

搞過咁多活動,今次幾火吓… 總結就係玩冰火咁啦 :P

原本預 15 人,車就早就 book 好… 臨尾突然超多人報,收埋租架大車諗住降低車費成本,就大家 happy~

圖檔

點知深圳體育館得 4 個人上車 :shock: 就等多陣至開車嚟僑社接。我哋哩邊 8 個人準時出現,係咁等仲未見 Connie 同架車… 當然係等得到,但係遲咗好多、仲要返轉頭去羅湖體育館接多 2 位,一行 15 人(3 個放飛機,連累每人俾多 10 人仔車費 :evil: )上路!

人唔識路就可以理解,司機唔識路就個個上哂火 :twisted: 入到大鵬,又唔識去珍珠養殖基地哩個旅遊景點,搞…錯!匆匆遊過就夠鐘食飯,又要等… 火上加油 :evil:

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔 圖檔

轉去間人少嘅地方搵食,都係要等一輪至有得食。食就一般,唔多講啦~

圖檔 圖檔 圖檔

輾轉去到楊梅坑已經 14xx,單車檔就淨係無變速、單/雙/三座車租… 揀來揀去都係有前冇後(煞制,好在之前掌握好前煞技術,單煞制都唔會危險),就求其上就啱身型嗰架算囉~

一行人向鹿咀山莊進發,轉出海灘之後就望住無敵海景前進… 雖然幾曬吓,悠悠海風加上一眾 MM 伴遊,火氣全消 :)

圖檔

路很平坦,海岸線地貌豐富:沙灘、岩灘、沙堤都有。接近鹿咀山莊,見到超多準夫妻拍婚紗相… 見到啲新娘子好靚哦!
圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
最後個石灘上斜,條路勁爛(崎嶇土路)、冇變速就衝咗半段要收檔囉 :P

到坡頂,保安大佬攔住唔俾單車落,只有搵個樹蔭位泊好車、分批落石灘看海。

靚人靚景亂影一輪都有靚相,自己睇 :D

圖檔 圖檔 圖檔 圖檔
無奈行程延誤,冇乜時間留戀美境… 回程趕路上車走人。
半數團友羅湖繼續 happy,其餘各自歸家。

今次未能盡遊實屬無奈… 楊梅坑,下次見!
最後由 PoP 於 2009-05-12, 11:32 編輯,總共編輯了 2 次。
頭像
PoP

Re: 遊記

文章 #23  未閱讀文章水上飛 » 2009-05-11, 16:59

PoP 寫:... 我哋哩邊 8 個人準時出現,係咁等仲未見 Connie 同架車… 當然係等得到,但係遲咗好多…[/i]

Connie 遲到 :evil: ? 下次唔俾佢參加 :evil: !
頭像
水上飛

文章 #24  未閱讀文章PoP » 2009-05-12, 10:49

技術上唔算遲到嘅… 係你俾指示唔清楚, 佢搵唔到集合點 :P
頭像
PoP

文章 #25  未閱讀文章PoP » 2009-05-12, 11:25

遊記搞定,哩度睇
頭像
PoP

文章 #26  未閱讀文章水上飛 » 2009-05-12, 17:09

輾轉去到楊梅坑已經 14xx,單車檔就淨係無變速、單/雙/三座車租… 揀來揀去都係有前冇後(煞制,好在之前掌握好前煞技術,單煞制都唔會危險),就求其上就啱身型嗰架算囉~ 到坡頂,保安大佬攔住唔俾單車落

好彩冇來 :evil: :lol: :cry: ! 晨早佶起身, 搞到 14xx 都未上得車(單車), 又得 D 垃圾車, 推到坡頂,保安大佬攔住唔俾單車落, 咁多野, 到頭來得個攪字 :cry: !
頭像
水上飛

上一頁

• Similar Topics
    觀看
    最後發表

回到 單車運動