2008-09-27 探路:大冷水左右源

探路性質活動。
適合有指定山澗活動經驗會員參加。

2008-09-27 探路:大冷水左右源

文章 #1  未閱讀文章PoP » 2008-09-25, 14:06

集合地點:屯門市中心老麥
集合時間:0830,0845 準時出發

路線:北朗 - 花朗古道 - 大冷水 - 右源 - 左源,月牙谷 - 良田坳 - 良景散隊 或 原路下撤。
難度:3* - 3.5*,需通行沼澤地帶、涉水、穿密林澗度,

已成團,來就出聲啦~
頭像
PoP

文章 #2  未閱讀文章PoP » 2008-09-27, 18:38

今日雖然陰晴不定,但係紫外線同濕度都幾高吓… 就係咁,我又變咗非洲人 :P
頭像
PoP

文章 #3  未閱讀文章ChanChiShing » 2008-09-27, 22:48

咁我地一號咪又見到非洲pop囉~~hehe
ChanChiShing

文章 #4  未閱讀文章PoP » 2008-09-28, 01:28

好耐冇上山勞動, 食完飯就瞓著… 如果唔係未洗衫,實會天光至瞓醒 :(

今日行程

入到北朗搵唔返花朗古道入口,唯有行皇帝岩上山去大冷左右源位。

穿過花香爐村遺址落右源探咗一少段,同後段差唔多咁闊,要玩埋都 OK 嘅~
上返廢田穿 4 呎幾高草叢到左源中段,見段澗成條坑渠咁 - 得個半身位同好多斷枝攔路就冇落去探啦~

喺田地搞到一腳泥,落返右源順流涉陣水嚟洗埋鞋,出澗接返山腰路。

花朗古道

上星期個風都幾勁吓,沿路到有幾多斷樹同瀉泥。上年喺上面睇海景個石平台跌咗落原路,行過就有啲頭痕啦~ 臨到出口塊耕地,發現條十幾呎長、啡黑色嘅蛇躥落澗,好在離我哋幾遠吓 :P

出返石屎路,望返個入口 - 頂!原來係上皇帝岩梯級底同南北朗路口哩段中間!

今日戰跡:手臂共 7 條血痕,雙腿就因為著咗長褲入澗,得落花朗搞嘅 3 條啫~

小結:花朗古道真係要等到秋冬至好行 - 等旅行隊出隊行完剪過草就好行啲,幾個轉灣位好易直行直過;落咗林就有排玩囉~
頭像
PoP

• Similar Topics
    觀看
    最後發表

回到 探路搜奇